HİDROFORLAR

Hidroforlar

Apartman, konut, okul, otel, hastane gibi çeşitli yapılarda ve endüstriyel tesislerde pompaların, su ihtiyacı arttıkça basınç kontrollü olarak devreye giren “su basınçlandırma sistemi”dir. Hidroforlar, debi ihtiyacına göre bir, iki, üç veya dört pompalı şekilde imal edilir.

 

Hidrofor Nedir, Kullanılma Sebepleri Nelerdir?

Su yaşamın olduğu her yerde kullanılır. Yapılara su taşınmak istendiğinde ise basınç kavramı ortaya çıkar. Yeterli basınç olmaması durumunda suyun transferi sağlanamaz. Hidrofor, basıncın yetersiz olduğu alanlarda kullanılan bir mekanizmadır. Hidrofor su pompası olarak isimlendirilebilir ancak çalışma prensibi daha farklıdır. Pompaların amacı sıvıları bir noktadan diğeri noktaya taşımak yani transferini gerçekleştirmektir. Bu sistemlerin ise asıl amacı basınç yetersizliği sebebi ile musluklara ulaşamayan su sorunun çözmektir. Sorunun çözümü için de basınçlandırma yöntemi kullanılır.

Hidrofor Neden Kullanılır?

Hidrofor mekanizması şehir şebekesinin yetersiz olduğu alanlarda kullanılır. Şebeke yeterli olduğu zaman su ihtiyaç duyduğu basıncı alır. Su basınçlandırma yöntemi sayesinde binalar ihtiyaç duyduğu kaynağa ulaşabilir. Basıncın yetersiz olması durumunda suyun akış hızı da düşer. Böyle bir durumda su musluğa yavaş gelir, az akar. Bu gibi sorunların çözümü için bu mekanizma kullanılır. Ürünlerin çalışması için genleşme tankı bulunur. Bu yapı depo olarak da isimlendirilir. Tanktaki su basınçlandırılarak basılır ve işletme, fabrika, site, müstakil ev gibi alanlarda ihtiyaç duyulan suya ulaşılmasını sağlar.

Hidrofor Nerelerde Kullanılır?

Su basınçlandırma sistemleri genel olarak yapılarda kullanılır. Basıncın yetersiz olduğu tek veya çok katlı binalarda kullanımı mümkündür. Özellikle merkezi konuma uzak villa tipi yapılarda çokça ihtiyaç duyulur. Yüksek katlı binalarda da üst noktalara suyun istenen verimde çıkamaması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bundan dolayı yüksek katlı yapılarda da bu sistemlere yer verilir. Kırsal alanlarda da yetersiz basınç görüldüğü için bu sistemlere ihtiyaç duyulur. İşyerlerinde, üretim tesislerinde de ihtiyaç duyulduğunda bu sistemler kullanılabilir. Ürün tipleri kullanım alanına göre farklı isimlendirilir. Evlerde kullanılan çeşide domestik hidrofor denir. Bu ürünler daha küçük yapıya sahiptir. Genellikle en fazla 2 kata kadar kullanılır. Ürün tipleri genel anlamda ise 3'e ayrılır. Bunlardan birisi membran ile çalışanlardır. Paket hidroforlar membran sistemiyle kullanılır. Bu türde pompa basınç dengeleme tankı ile birlikte çalışır. Otomatik hava sağlayan modeller de bulunur. Bu modeller havayı temin etmek için farklı bir ekipmana ihtiyaç duymaz. Kendisi havayı temin ederek çalışır. Bir diğer model ise hava kompresörlü olandır. Çeşitli hava şarj cihazları ihtiyacı karşılamakta yetersiz olduğunda bu modele ihtiyaç duyulur. İhtiyaç duyulan hava temini kompresör ile sağlanır ve basınçlandırma gerçekleştirilir. Büyük sitelerde de genellikle bu model tercih edilir.

Hidrofor Çalışma Prensibi

Hidrofor pompaları birden fazla ekipmanın birleşimiyle oluşur ve kullanılır. Sistemin kullanılması için en önemli parçalardan birisi filtredir. Su kablolar yardımıyla şehir şebekesinden kurulan depoya doğru gelir. Şebekedeki suyun içerisinde kirli malzemeler bulunabilir. El, yüz yıkama ve diğer işlemlerde kullanılan suyun kirli olmaması için filtre sistemi kullanılır. Böylece pis malzemeler filtrede takılır ve ilerleyemez. Bu sayede depoya temiz kaynak akar. Ardından hidroforlar devreye girer. Genellikle hidroforlu pompa arkasında denge tankı bulunur. Mekanizma bu tankla birlikte hareket eder. Denge tankının bir yarısı su diğer yarısı havadır. Sistemde elektronik devre de bulunur. Bu devrede çoğunlukla membran yer alır. Membran basıncı sürekli olarak ölçer, kontrol eder. Basınç düştüğünde mekanizmaya bilgi verir. Böylece gerektiğinde mekanizma devreye girer ve sorunun çözülmesini sağlar. Denge tankının üstünde bar da yer alır. Barı takip ederek sorun olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Yeni nesil ürünler arasında frekans kontrollü hidrofor seçenekleri de yer alır. Klasik modeller su tüketimi sırasında tam güç kullanır. Frekans kontrollü sistemler ise devir hızını ihtiyaca göre değişir. Bu durum da enerji tasarrufu ve pompanın ömrünün uzamasını sağlar.

Hidrofor Kullanırken Karşılaşılabilecek Durumlar

Basınçlandırma amacıyla kullanılan sistemlerde çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Bunlardan birisi sistemin hiç durmaması, aralıksız çalışmasıdır. Normal şartlarda mekanizma sadece musluğun açılması gibi ihtiyaç durumlarında devreye girer. Sürekli çalışması çek valf veya genleşme tankında bir problemin olduğunu gösterebilir. Bir diğer sorun ise mekanizmanın ihtiyaç halinde devreye girmemesi, çalışmamasıdır. Bu durumda da tankta, elektrik panolarında veya sistemin farklı bir noktasında sorunlar mevcut olabilir. Sistem genel olarak kontrol edilmelidir. Sistemin düzenli olarak kontrol edilmesi ise sorunlarla daha az karşılaşılmasını sağlar.

Son Teknoloji Kullanılarak Geliştirilen Hidrofor Çeşitleri

Hidrofor modelleri geliştirilirken teknolojiden yararlanılır. Bu sayede ortaya daha profesyonel ve işlevsel ürünler çıkar. Modellerde teknolojiden yararlanılması sayesinde tasarruf sağlayan avantajlı ürünler de ortaya çıkar. MASDAF, pompa üretiminin öncüsü konumundadır ve alanında yenilikçi çalışmalara imza atar. Markanın su basınçlandırma amacıyla da geliştirdiği çeşitli ekipmanlar bulunur. Bunlardan birisi Jet Pompa modelidir. Kaliteli malzemelerden üretilen model basınçlandırma işlemini yüksek bir performansla gerçekleştirebilir. Firmanın yeni nesil teknolojilerle tasarladığı ürün grupları arasında MiniHEXA, DAFLite ve HexaLite çeşitleri de vardır. MiniHEXA serisi paket tip ürünler arasındadır. Evlerin kullanımı için uygun olan seri membrana sahiptir. Modeller monofaza ve trifade olarak da çeşitlilik gösterir.

Monofaza iki kabloyla çalışan ürünleri ifade eder. Markanın geliştirdiği DSP serisi işlevsel monofaze ürünler arasındadır. Paket tipi olan DSF serisi kolay montajı sayesinde masrafsız özelliklere sahiptir. 8 bar işletme basıncına sahip ürün sızdırmazlık sağlar. Trifaze ise 3 evreye sahip modelleri tanımlamak için kullanılır. Trifaze modeller arasında SuperDAF, MiniDAF, MultiDAF, Genito MultiHexa ve MultHexa serileri yer alır. SuperDAF modelinin pompa kademesi 4-10 arasında değişiklik gösterir. Böylece kullanım kolaylığı sağlar. Ürünün pompası paslanmaz çelikten geliştirildiği için uzun ömürlü kullanım da sunar. Bu seri küçük işletmeler ve okullarda kullanıma uygundur. Multi ise çokluğu ifade eder. MultiDAF serisinin farkı birden fazla sayıda DAF modelinde hidrofor barındırmasıdır. Santrifüj tipinde olan bu ürün basınca dayanıklıdır. Genio MultiHexa modelleri ise susuz çalışmaya uygundur. Hem otomatik hem de manuel çalışabilen bu model ihtiyaca göre farklı pompa sayılarında üretilir. Büyük işletmelerde, sanayilerde ve içme suyunun tedarik edileceği şebekelerde kullanılabilir. Trifaze hidrofor modelleri arasında MiniDAF serisi de bulunur. Bu seri küçük yapıya sahiptir ve CE standartlarını karşılar. Tankın içinde kullanışlı bir membran bulunur. Model bakteri üretimi gibi zararlı sonuçların önüne geçer. Bu seri bahçe sulama ve içme suyunu temin etmek gibi işlemler için tercih edilir. Monofaze ile trifaze ürün seçimi arasındaki en temel farklardan birisi votl değeridir. Monofaze modellerdeki gerilim genellikle en yüksek 230 volt değerine ulaşır. Trifaze modellerde ise 400 volt değerine kadar çıkılabilir. Hangi ürün tipinin tercih edileceğine karar verirken ihtiyaç duyulan volt değerine bakılabilir. MASDAF tarafından geliştirilmiş ve en üst düzey teknoloji kullanılmış hidrofor sistemlerini inceleyebilir ve evlerinizde, işletmelerinizde kullanabilirsiniz.

“Hidroforlar”la ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki serileri inceleyiniz.

https://masgrup.com/hidroforlar